Kurser hösten 2017

Kursutbudet på Linköpings Brukshundsklubb varierar över året för att nå så många som möjligt.
Här hittar du de hundkurser som för närvarande är inplanerade att hållas på klubben och som du fortfarande kan anmäla dig till.

Observera att kurser kan ha blivit fulla sedan denna sida uppdaterades.

Kursanmälan
Anmälan görs med följande formulär: Länk till formulär för kursanmälan.
Du kommer att få ett bekräftelsemail på att din anmälan har tagits emot.

Kursavgiften betalar du när du fått bekräftelse på att du har fått en plats på kursen, pg 46 23 21-1 (Linköpings Brukshundklubb). Observera att tilldelad kursplats skall vara betald senast 2 veckor efter bekräftelse då anmälan är komplett först när kursavgiften betalats. Kursplats som ej betalats enligt ovan kan tilldelas någon som står på reservplats.

Obs!
Anmälningar till temakvällar, Clinics och föreläsningar – reserverar du din plats genom att betala direkt efter du fått din bekräftelse.

Avbokas platsen fram till 4 veckor innan kursstart återbetalas hela kursavgiften oavsett orsak. Om en deltagare avbokar sin plats när mindre än 4 veckor kvarstår återbetalas 50% av kursavgiften mot uppvisande av läkar-/veterinärintyg.

LBK, Lydnadskl 2_150510_0019_bd

För att du ska garanteras plats – eller reservplats på en kurs är enda korrekta anmälningsförfarande att använda anmälningsformuläret. All annan form av anmälan är inte korrekt. På förekommen anledning vill vi i Utbildningssektorn förtydliga att om du försöker anmäla dig på annat sätt, så som vår kontaktmejl, riskerar du att inte få plats på önskad kurs.

Vill du gå fler kurser? Toppen! Vänligen registrera dig för varje kurs separat via anmälningsformuläret för att underlätta administration.

För att gå kurs hos oss behöver du vara medlem i Linköpings Brukshundklubb, för mer information se under meny Klubben/Bli medlem.

Önskar du enskild träning eller har ett specifikt önskemål kan du anmäla dig via anmälningsformuläret och få möjlighet till hjälp av någon certifierad instruktör till en kostnad av 200 kr tim. Skriv enskild träning i din anmälan.

Kurser hösten 2017

NYTT Uppletande – För bruksekipage.

Instruktör: Ulrika Axelsson

Kurstillfälle 26 nov 2017 och 14 Jan 2018 kl 10-13
Antal deltagare: 6 ekipage Kursen pågår

Pris: 500 kr

Förkunskapskrav: inga förutom att ha koll på sin hund, att den inte jagar, eftersom uppletandet utförs med lös hund. Uppletandet ingår i bruksprov från och med högre klass.

 

Kvällsföreläsning ”Första hjälpen till hund – vad kan jag göra själv och när ska jag åka till veterinären? ” sponsrad av Anicura

Föreläsare: Veterinär Tobias Digreus
Kurstillfälle 24/10 kl.18:30-21:00
Antal deltagare: 18 st Kursen är avslutad
Pris: 200 kr

Kursupplägg

Föreläsning 18.30-19.45
Paus 15 min
20-20.45 bandageövningar i smågrupper
20.45-21 Avrundning, frågor?

Tobias Digreus är leg veterinär och går nu sin specialistutbildning i hunden och kattens sjukdomar. Han jobbar på AniCura Norsholm Djursjukhus och AniCura Djurdoktorn.

Föreläsning utan hund men det behövs några demo-hundar. Om du har en lämplig hund som är lätthanterad och lugn ange det i anmälan.

Nose Work 2

Instruktörer: Anneli Henriksson & Pia Bäckman
Kursdatum och tider: 1/11, 22/11, 20/12, 3/1-18 kl 18:30 – 20:45 samt 14/1-18 (utomhus- och fordonssök) och 21/1-18 (samtliga moment) kl 10:00 – 13:00.
Antal kurstillfällen: 6 ggr
Antal deltagare: 10 st kursen är full, reservplatser finns
Pris: 1 500 kr

En kurs i praktiskt nosarbete helt utan lydnadsinslag. Vi kommer att arbeta med klicker som belöningssignal då hunden gör rätt och det är bra om din hund är ”inklickad”, men det är inget krav. Om du absolut inte vill använda klicker så går det självklart bra.

I den nya tävlingsformen Nose Work får hunden använda ett av sina främsta sinnen, sitt luktsinne. Sporten går ut på att hund och förare söker efter specifika dofter i olika miljöer. Genom att doften placeras på olika höjder och i miljöer med varierande svårighetsgrad, får hunden både mental och fysisk stimulans. Sporten kräver varken avancerad eller kostsam utrustning. Förutom att man kan tävla så är det en väldigt bra aktivitet som alla hundar och hundägare kan ägna sig åt. Det enda som behövs är ett intresse för nosarbete.

Hundar i alla åldrar är välkomna och inga förkunskaper krävs. Vi rekommenderar boken ”Nose Work” – det bästa du kan göra med din hund”. Du kan köpa boken genom oss för 200 kronor. Vi har ett begränsat antal så det är först till kvarn som gäller. Din hund kommer att få lära sig att nosa upp doften från eukalyptushydrolat och du kommer att få lära dig att läsa din hund när den finner doftkällan. Vi kommer att titta på varandra och därför måste du kunna ha din hund i bur inomhus utifall det är för kallt att sitta ute i bil. Du kommer att få en kursintroduktion i god tid innan kursstart med ytterligare information. Ett startpaket ingår (doft, kartonger, klicker, tesil och möbeltassar). Bra om du har ett vanligt halsband (inget stryp- eller halvstryphalsband) eller sele att använda under kursen.

Valpkurs 1

Instruktörer: Therese Ringsgård och Annica Grönlund
Datum: 22/8, 29/8, 5/9, 26/9, 3/10 kl 18:30-20:45 samt 23/9 nosaktivering i skogen start 10:00
Antal deltagare: 10 st Kursen är avslutad
Pris: 800 kr

Detta är en kurs för dig som har en valp på ca 4-9 månader.

Mål med kursen
• Att du ska bli en mer självsäker hundägare
• Du ska kunna ”läsa av” din egen och andras hundar
• Ha en inblick i hundars personlighet – mentala egenskaper på fackspråk
• Hur hundens förmåga till inlärning påverkas både positivt och negativt

Valpkurs 2

Instruktör: Johanna Boivie och Annica GrönlundJohanna
Datum: Torsdag 24/8, onsdagar 6/9, 13/9, 20/9, 27/9 kl 18:30-20:45 samt lördag 2/9 kl10:00 – 14:00 ca
Antal deltagare: 10 st Kursen är avslutad
Pris: 800 kr

Detta är en kurs för dig som har en valp på ca 4-9 månader.

Mål med kursen
• Att du ska bli en mer självsäker hundägare
• Du ska kunna ”läsa av” din egen och andras hundar
• Ha en inblick i hundars personlighet – mentala egenskaper på fackspråk
• Hur hundens förmåga till inlärning påverkas både positivt och negativt

 

AllmänlydnadskursEmma Kleinas-web

Instruktör: Emma Kleinas
Datum: Tisdagar 29/8, 5/9, 12/9, 19/9, 26/9, 3/10 kl 18:30-20:00
Antal deltagare: 10 st Kursen är avslutad
Pris: 800 kr

En kurs för alla hundar från 9 månaders ålder och uppåt. Kursen har fokus på vardagslydnad och att skapa en god relation med hunden. Du kommer att träna mycket på inkallning och att passera andra hundar men även på att vistas i olika miljöer samt praktiskt nosarbete.

 

 

Tävlingskurs, lydnad

Instruktörer: Maria Brandel och Siv Svendsen
Datum: 27-28 september (9.00 – 16.00 båda dagarna)
Antal deltagare: 16 st + åhörare Kursen är avslutad
Pris: Medlemmar i Linköpings BK 2500 kr för deltagare med hund, 350 kr för åhörarplats. (Det går att betala/delbetala med bonuspoäng)
Pris för icke medlemmar 3000kr för deltagare med hund, 500 kr för åhörarplats.

Vi välkomnar två av Nordens främsta hundtränare till klubben för en 2-dagars kurs i lydnad!
Temat för första dagen är engagemang, och dag 2 fokuserar vi på tävling. Det blir också enskild träning utifrån varje ekipages egna förutsättningar och önskemål.
Kursen är öppen för alla medlemmar i klubben, och det finns plats för 16 deltagare med hund samt åhörarplatser. Om kursen inte blir fullbokad öppnas den även för icke-medlemmar, sista dag för att få företräde som medlem i Linköpings BK är 13:de juli.
OBS! Till denna kurs anmäler du dig via mail till anki1228@hotmail.se!
VÄLKOMNA till en givande kurs!

 

Brukslydnad tävling kortkurs

Instruktör: Ulrika Axelsson
Kursdatum och tider: 17/8 kl 18-21, 4/10 kl 17-20, 8/11 kl 17-20
Antal deltagare: 6 st  kursen är avslutad
Pris: 750 kr

Vi jobbar med de brukslydnadsmoment som deltagarna vill ha hjälp med. Det behöver inte vara bara momentträning utan kan handla om störningsträning, ihopkedjning av flera moment i tävlingslik situation m.m.
Förkunskaper: föraren ska vilja tävla bruks och förstå vad det är.

 

 

Helgkurs i agility för dig som vill börja tävla

Instruktör: Ida Cronebäck
Kursdatum och tider: 14-15/10 kl 08.00–17.00
Antal deltagare: 8 st Kursen är avslutad
Pris: 950 kr

Kursen är för dig som gått minst en nybörjarkurs i agility eller tränat själv så att ni kommit en bit på vägen i inlärningen av alla hinder och kan ta hopphinder och tunnlar i kombination. Kursen kommer delas in i förmiddag och eftermiddag lördag och söndag mellan 8-17. Förmiddagarna tränar vi grunder och hinder.  Alla får lika mycket träningstid men vi anpassar innehållet efter era individuella önskemål. Eftermiddagarna bygger vi en hoppklass 1 och tränar på hela eller delar beroende på hur långt ni kommit i er träning. Stor möjlighet till individanpassning finns. Jag som är instruktör på kursen har stor erfarenhet av agility sedan många år tillbaka och tävlar i klass 3 med mina äldsta hund. Min unga hund Sixten som är drygt 1 ½ år kommer att vara en av deltagarna på kursen tillsammans med mig. Ta gärna med en bur som hunden kan vila i när den inte springer så orkar den hela helgen! Ta med egen lunch. Kök finns med ugn, spis och mikro. Fika finns att köpa på plats.

Hunden ska vara minst 1 år.

Agility nybörjarkurs

Instruktörer: Ann-Christin Brorsson och Helena Nygård
Inkallningstillfälle: 16/8 kl 18.15–19.15
Kursdatum och tider: onsdagar 23/8, 30/8, 13/9, 20/9, 27/9, 4/10 kl 18.15–20.30
Antal kurstillfällen: 6 ggr
Antal deltagare: Kursen är avslutad
Pris: 800 kr

Det här är en kurs för dig som är nyfiken på agility och vill lära dig hur du tränar och lär in de olika hindren. Målet är att du ska upptäcka hur roligt det är med agility och få redskap att träna tillsammans med din hund. Det är viktigt att din hund kan vara lös och jobba i närheten av andra hundar. Det kommer att bli ett inträdesprov innan kursstart där du bl.a. får visa att din hund kommer på inkallning. Hunden måste vara minst 12 månader gammal för att delta på kursen.

Agility tävlingskurs

Instruktör: Lydia Benson
Tid: tisdagar kl 18.15–20.30
Kursstart: 15 augusti
Antal kurstillfällen: 6 ggr
Antal deltagare: 6 st Kursen är avslutad
Pris: 950 kr

Kursen för dig som ska börja tävla eller tävlar i klass 1. För att få ut maximalt av kursen bör man kunna alla hinder i både hopp- och agilityklass. Hunden måste vara minst 12 månader gammal för att delta på kursen.

Sökkurs för er som vill tävla

Vill du tävla bruks och är nyfiken på Sök? Då är detta kursen för dig

Instruktör: Anneli Henriksson
Kursdagar: onsdagar (ev söndagar) 16/8, 23/8, 30/8, 6/9, 13/9 och 20/9 (Om det blir för mörkt de sista gångerna kommer vi att gå över och träna på söndagar 09.00 – ca 12.00 istället)
Tid: Första gången 18.30 – 20.45 (teori), resterande gånger 18.00 – ca 21.00 (praktik)
Antal kurstillfällen: 6 ggr
Antal deltagare: 5 st Kursen är avslutad
Pris: 950 kr

Inga förkunskaper krävs, men kursen är för dig som vill börja träna sök inför en framtida tävlingskarriär, Ålder på hundarna från 6 månader upp till och med ca 4 år. Vi kommer att gå igenom grunderna i sök-träning, och tanken är att ni efter avslutad kurs fortsätter att träna tillsammans.

Observera att eftersom vi har hundarna lösa i skogen behöver du ha en bra inkallning på din hund och att hunden inte aktivt söker efter vilt. Du behöver också ha bil eftersom vi kommer att vara ute i skogen, samt vara intresserad av att inte bara träna egen hund, utan även hjälpa till med träningen av resten av gruppens hundar. Instruktören kommer även att träna med sin egen hund under kursen.

Rallylydnad tävling

Instruktör: Lotta Lans
Kursdatum och tid: 21/8, 28/8, 11/9, 18/9 kl 18-19:30
Antal kurstillfällen: 4 ggr
Antal deltagare: 6 st kursen är avslutad
Pris: 450 kr

En kurs för er som vill börja tävla med sin hund efter att ha gått nybörjarkurs eller liknande men vill ha träning på att bygga banor, träna kombinationer och få lite tävlingstips.

Belöningskurs

Instruktör: Johanna Boivie
Kursdatum och tider: måndag 4/9 och 11/9 kl. 18.30-20.15
Antal kurstillfällen: 2 ggr
Antal deltagare: 6 st  kursen är avslutad
Pris: 250 kr

”Hur, när och med vad vi belönar vår hund är nyckeln till framgång. Under kursen tittar vi på hur du kan maximera belöningen för just din hund. Medtag alla typer av belöningar du har så jobbar vi med detta under kursen.

Räddningshund för en dag

Instruktör: Johanna BoivieJohanna
Kursdatum och tid: lördag 7/10 9.00-14.00.
Antal kurstillfällen: 1 gång
Antal deltagare: 6 st kursen är avslutad
Pris: 350 kr

”Vill du testa på hur det är att träna räddningshund? Då är du välkommen på en prova-på-dag lördag 7 oktober mellan kl. 09.00-14.00.Vi kommer att göra enkla sökövningar i annorlunda miljö, testa ostadiga underlag, vindövningar och hantering av hund.Du som hundförare ska ha grova kängor samt handskar. Hunden ska ha fast halsband och koppel. Medtag bra belöningar till din hund samt fika.Plats för kursen meddelas innan kursstart men kommer att vara inom Linköpingsområdet.

Massagekurs

Välkommen tillsammans med din hund att lära dig grunderna i massage under hösten

Instruktörer:
Marie Söderström från Dynamic Rehab & Sport www.dynamicrehab.se och Maud Nilsson

Kursdatum och tider: onsdagar 25/10, 15/11 och 6/12 Tid: Kl. 18.30 – 20.30
Antal kurstillfällen: 3 ggr
Antal deltagare: 8 ekipage + 4 åhörare  1 plats kvar för ekipage, 3 platser kvar för åhörare
Pris: 1200 kr för ekipage och 700 kr för åhörare

Vi träffas tre gånger där första tillfället blir en föreläsning/genomgång, därefter blir det främst praktiskt arbete där du kommer lära dig enklare massage grepp, hur och vad du känner under ”kostymen” även grundövningar i stretching kommer ingå.
Massage har många goda egenskaper att kunna då den ökar blodcirkulation, lymfcirkulation och ämnesomsättningen. Många tillstånd kan förbättras av massagebehandling såsom muskelspänningar, träningsvärk, smärta, stelhet, muskelvärk och ledvärk (artros). Massage kan också användas efter träning eller tävling, som uppvärmning inför stretching och för att lugna en stressad och orolig hund. Massage förbättrar även relationen till din hund och är en bra investering i såväl sällskapshund som tävlingshund/jakthund.
Stretching kan vara bra att lära sig grunderna i för att kunna känna av korta spända muskler och förebygga.

Nose Work 1

Instruktörer: Anneli Henriksson & Pia Bäckman
Kursdatum och tider: onsdagar 11/10, 25/10, 15/11, 29/11 kl 18:30 – 20:45 samt söndagar 3/12 (utomhus- och fordonssök) och 17/12 (samtliga moment) kl 10:00 – 13:00.
Antal kurstillfällen: 6 ggr
Antal deltagare: 10 st Kursen pågår
Pris: 1 500 kr

En kurs i praktiskt nosarbete helt utan lydnadsinslag. Vi kommer att arbeta med klicker som belöningssignal då hunden gör rätt och det är bra om din hund är ”inklickad”, men det är inget krav. Om du absolut inte vill använda klicker så går det självklart bra.

I den nya tävlingsformen Nose Work får hunden använda ett av sina främsta sinnen, sitt luktsinne. Sporten går ut på att hund och förare söker efter specifika dofter i olika miljöer. Genom att doften placeras på olika höjder och i miljöer med varierande svårighetsgrad, får hunden både mental och fysisk stimulans. Sporten kräver varken avancerad eller kostsam utrustning. Förutom att man kan tävla så är det en väldigt bra aktivitet som alla hundar och hundägare kan ägna sig åt. Det enda som behövs är ett intresse för nosarbete.

Hundar i alla åldrar är välkomna och inga förkunskaper krävs. Vi rekommenderar boken ”Nose Work” – det bästa du kan göra med din hund”. Du kan köpa boken genom oss för 200 kronor. Vi har ett begränsat antal så det är först till kvarn som gäller. Din hund kommer att få lära sig att nosa upp doften från eukalyptushydrolat och du kommer att få lära dig att läsa din hund när den finner doftkällan. Vi kommer att titta på varandra och därför måste du kunna ha din hund i bur inomhus utifall det är för kallt att sitta ute i bil. Du kommer att få en kursintroduktion i god tid innan kursstart med ytterligare information. Ett startpaket ingår (doft, kartonger, klicker, tesil och möbeltassar). Bra om du har ett vanligt halsband (inget stryp- eller halvstryphalsband) eller sele att använda under kursen.

Våra kurser genomförs i samarbete med Studiefrämjandet.